SCOALA DE SOFERI GALATI
 

SCOALA DE SOFERI GALATI

           cauta in site

>>Acasa
>>Permis de conducere
>>Oferta
>>Examen
>>Codul rutier
>>Regulament circulatie
>>Semnalizare rutiera
>>Notiuni de mecanica
>>Conducere preventiva
>>Conducere ecologica
>>Masuri de prim-ajutor
>>Contact
>>Teste

INDICATOARE RUTIERE DE AVERTIZARE - 1
 
 
Semnalizare rutiera 1 - Scoala de soferi Galati
indicatoare rutiere avertizare1
Curba la stanga
Indicator rutier amplasat la cel mult 200 m de o curba la stanga.
Daca vizibilitatea este redusa sub 50 m:
- viteza nu trebuie sa depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora;
- toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.
Curba la dreapta
Indicator rutier amplasat la cel mult 200 m de o curba la dreapta. 
Daca vizibilitatea este redusa sub 50 m:
- viteza nu trebuie sa depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora;
- toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise.
indicatoare rutiere avertizare3
Curba dubla sau o succesiune de mai mult de doua curbe, prima la stanga
Indicator rutier care se amplaseaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe, daca distanta dintre curbe e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe si poate fi insotit si de panouri aditionale pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos, daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza ce nu trebuie sa depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora in curbe in care vizibilitatea este mai mica de 50 m. Daca vizibilitatea este redusa sub 50 m, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise. 
indicatoare rutiere avertizare4
Curba dubla sau o succesiune de mai mult de doua curbe, prima la dreapta
Indicator rutier care se amplaseaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe, daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Acest indicator poate fi insotit si de panouri aditionale, pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos, daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza ce nu trebuie sa depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora in curbe in care vizibilitatea este mai mica de 50 m. Daca vizibilitatea este redusa sub 50 m, toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise. 
indicatoare rutiere avertizare5
Curba deosebit de periculoasa
Acest indicator rutier se monteaza in curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul sagetilor indicand sensul virajului. Toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise. Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza ce nu trebuie sa depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora in curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare.
indicatoare rutiere avertizare6
Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase
Indicator rutier care se amplaseaza in curbe deosebit de periculoase cu raze mai mici de 100 m sau in curbe periculoase precedate de aliniamente mai mari de 1000 m. Se amplaseaza in zona exterioara a curbelor, varful sagetilor indicand directia virajului.
indicatoare rutiere avertizare7
Coborare periculoasa
Indicatorul rutier alaturat se amplaseaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum in coborare, cand panta depaseste 7%. Procentul inscris pe indicator reprezinta diferenta de nivel pe o distanta de 100 m. Toate manevrele sunt interzise la varful pantei daca vizibilitatea este redusa sub 50 m. Stationarea este interzisa pe toata lungimea pantei. Nu este prevazuta obligatia reducerii vitezei.Cu cat panta este mai mare cu atat este mai periculos a se circula cu maneta de viteze "pe liber". Se recomanda frana de motor, adica deplasarea cu o treapta de viteza inferioara. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt, are prioritate cel care urca fata de cel care coboara. Are prioritate si vehiculul care urca daca intalneste pe sensul sau de mers un obstacol imobil. Nu are prioritate vehiculul care urca daca in fata acestuia se afla un vehicul in mers pe care intentioneaza sa-l depaseasca. Vezi si art 127 din Regulament.
indicatoare rutiere avertizare8
Urcare cu inclinare mare
Indicator rutier care se instaleaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum in urcare, cand rampa depaseste 7%. Procentul inscris pe indicator reprezinta diferenta de nivel pe o distanta de 100 m. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza. Se recomanda, pentru rampele mari, sa nu se schimbe treapta de viteza in urcare, deplasarea facandu-se cu o treapta de viteza inferioara care se alege de la baza rampei. Este interzisa orice manevra in apropierea varfului de rampa daca vizibilitatea este sub 50 m. Stationarea este interzisa pe toata lungimea rampei. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt, are prioritate cel care urca fata de cel care coboara.  Are prioritate si vehiculul care urca daca intalneste pe sensul sau de mers un obstacol imobil. Nu are prioritate vehiculul care urca daca in fata acestuia se afla un vehicul in mers pe care intentioneaza sa-l depaseasca. Vezi si art. 127 din Regulament. 
indicatoare rutiere avertizare9
indicatoare rutiere avertizare10
indicatoare rutiere avertizare11
Drum ingustat
Indicatoarele din imaginile alaturate se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze cu cel putin jumatate de metru pe ambele parti sau pe una din parti. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza, iar manevrele de oprire, stationare, mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise, depasirea fiind permisa. Daca indicatoarele sunt insotite si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat sunt interzise toate manevrele, inclusiv depasirea . Daca pe sectorul de drum ingustat se intalnesc doua vehicule a caror trecere unul pe langa altul este imposibila sau periculoasa, se procedeaza conform art. 127 din Regulament.
indicatoare rutiere avertizare12
Drum aglomerat
Se amplaseaza in zonele in care se circula frecvent in coloana. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa pastreza o distanta de siguranta fata de vehiculul care se deplaseaza in fata sa pentru a evita tamponarea in cazul in care acesta reduce viteza sau se opreste. Toate manevrele sunt permise dar trebuie avut in vedere ca depasirea se efectueaza cu dificultate, iar celelalte manevre ( oprirea, stationarea, intoarcerea si mersul inapoi ) stanjenesc traficul. Se interzice depasirea in situatia in care s-a format o coloana de vehicule in asteptare, daca prin aceasta se intra pe sensul opus de circulatie.
indicatoare rutiere avertizare13
Acostament periculos
Indicatorul avertizeaza ca trebuie pastrata o distanta corespunzatoare fata de acostament. Se interzice intoarcerea. Sunt permise celelalte manevre (oprirea, stationarea, depasirea si mersul inapoi ) dar trebuie evitate din punct de vedere preventiv. Indicatorul va avea fond galben cand avertizarea este cu caracter temporar, datorita lucrarilor in zona acostamentului.
indicatoare rutiere avertizare14
Tunel
Indicatorul rutier din imagine se gaseste la 50-200 m de intrarea in tunel. In tunel, conducatorul auto este obligat se reduca viteza si toate manevrele (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea) sunt interzise. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m. Deplasarea in tunel se face obligatoriu cu luminile de intalnire aprinse, iar in cazul unei defectiuni care duce la imobilizarea vehiculului, este obligatorie oprirea motorului.
indicatoare rutiere avertizare15
Pod mobil
Indicator rutier care se amplaseaza la 100-200 m de podul mobil. Este interzisa depasirea pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri si in tuneluri. Prin exceptie, pot fi depasite in aceste locuri vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas, mopedele si bicicletele, daca vizibilitatea asupra drumului este asigurata pe o distanta mai mare de 20 m, iar latimea drumului este de cel putin 7 m. Celelalte manevre sunt interzise.
indicatoare rutiere avertizare16
Iesire spre un chei sau mal abrupt
Acest indicator se amplaseaza la 100-200 m de un chei sau mal abrupt pentru a atentiona conducatorul auto ca, pe directia inainte, drumul se termina deasupra cheiului sau malului abrupt.
indicatoare rutiere avertizare17
Drum cu denivelari
Acest panou se amplaseaza la 50-200 m de locul periculos. Daca lungimea sectorului de drum depaseste 0,3 km, indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este specificata lungimea sectorului de drum cu denivelari. La intalnirea acestui indicator conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza pana la maxim 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora.
indicatoare rutiere avertizare18
Denivelare pentru limitarea vitezei
Indicator rutier amplasat inaintea denivelarilor din cauciuc, metal etc. anume realizate, pentru reducerea vitezei in zona trecerilor de pietoni, a scolilor, gradinitelor, refugiilor. Obliga la reducerea vitezei pana la maxim 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora.
indicatoare rutiere avertizare19
Drum alunecos
Indicatorul se monteaza cu 100-200 m inainte de sectorul care devine periculos in conditii de ploaie, mazga, zapada. Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda. Preventiv trebuie sa circule cu atentie sporita, sa nu bruscheze volanul si comenzile autovehiculului si sa evite folosirea franelor. 
indicatoare rutiere avertizare20
Improscare cu pietris
Se monteaza cu 100-200 m inainte de sectorul de drum pe care s-a imprastiat pietris sau criblura. Poate fi insotit de indicatorul  "Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ? m", deoarece exista riscul ca pietrisul de pe partea carosabila sa fie aruncat de rotile vehiculului catre ceilalti participanti la trafic. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de vehiculul care circula in fata sa  pentru a nu risca spargerea parbrizului. Se va circula cu viteza redusa si la apropierea vehiculelor care circula din sens opus.
indicatoare rutiere avertizare21
Caderi de pietre
Este instalat la 100-200 m de locul periculos, de regula in zone montane. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscriptionata lungimea sectorului de drum periculos, daca acesta depaseste 300 m. Conducatorul auto trebuie sa circule cu atentie sporita pentru a putea opri vehiculul daca partea carosabila este blocata din cauza pietrelor cazute de pe versanti.
indicatoare rutiere avertizare22
Presemnalizare trecere pentru pietoni
Indicator rutier care se instaleaza la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusa sau in afara localitatilor. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.  La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare si marcaje, cand drumul public are cel mult o banda pe sens, iar pietonii aflati pe trotuar, in imediata apropiere a partii carosabile, intentioneaza sa se angajeze in traversare conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora. Pietonii angajati in traversare pe trecerea de pietoni, pe sensul de mers, au prioritate de trecere. Este interzisa depasirea pe trecerile de pietoni semnalizate prin indicatoare si marcaje.
indicatoare rutiere avertizare23
Copii
Conducatorii auto intalnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii, aflate in imediata apropiere a gradinitelor, scolilor si a locurilor de joaca. Deplasarea pe acest sector de drum trebuie sa se faca cu atentie sporita. In intervalul orar 7 - 22 conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora.
indicatoare rutiere avertizare24
Biciclisti
Indicator rutier care se amplaseaza la 100-200 m de locul in care drumul public se intersecteaza cu o pista pentru biciclisti. Conducatorul auto este obligat sa acorde prioritate cand efectueaza un viraj spre stanga sau spre dreapta si se intersecteaza cu un biciclist care circula pe pista pentru biciclete, semnalizata ca atare.
indicatoare rutiere avertizare25
indicatoare rutiere avertizare26
Animale
Primul indicator se amplaseaza in zonele rurale mai ales, in apropierea pasunilor, fermelor, a locurilor in care animalele domestice pot fi intalnite pe partea carosabila a drumului public. Al doilea indicator poate fi intalnit in apropierea padurilor, rezervatiilor, zone in care este posibil ca animalele salbatice sa traverseze drumul public. Se recomanda sa se circule cu atentie sporita.
< Inapoi
Inainte >