SCOALA DE SOFERI GALATI
 

SCOALA DE SOFERI GALATI

           cauta in site

>>Acasa
>>Permis de conducere
>>Oferta
>>Examen
>>Codul rutier
>>Regulament circulatie
>>Semnalizare rutiera
>>Notiuni de mecanica
>>Conducere preventiva
>>Conducere ecologica
>>Masuri de prim-ajutor
>>Contact
>>Teste

INDICATOARE RUTIERE DE AVERTIZARE - 2
 
 
Semnalizare rutiera 2 - Scoala de soferi Galati
indicator rutier avertizare27
Alte pericole
Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea locului periculos, in orice situatie periculoasa care nu este prevazuta cu un indicator de avertizare specific. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto trebuie sa circule cu atentie sporita.
indicator rutier avertizare28
Accident
Indicatorul se amplaseaza la locul in care s-a produs un accident de circulatie. Conducatorii de vehicule trebuie sa respecte obligatiile ce le revin in caz de accident. Limita maxima de viteza este de 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara localitatilor. Conducatorii de vehicule vor fi atenti la indicatiile politistului si se vor conforma acestora.
indicator rutier avertizare29
Intersectie de drumuri
Indicator rutier care se amplaseaza la 50-200 m inaintea unei intersectii nedirijate de drumuri din aceeasi categorie. In aceste intersectii limita maxima de viteza este de 30 km/h in localitati si 50 km/h in afara acestora. In aceste intersectii este interzisa depasirea. Tramvaiele au prioritate de trecere cu exceptia celor care circula din sens opus si isi schimba directia de mers spre stanga. Pentru celelalte vehicule se aplica regula prioritatii de dreapta. Vezi si art. 135 lit. a, b, c din Regulament si prioritatea pentru vehiculele cu regim special.
Pe timpul noptii sau in conditii de vizibilitate redusa conducatorii de autovehicule si tramvaie care se apropie de o intersectie nedirijata prin semnale luminoase sau de catre politisti sunt obligati sa semnalizeze prin folosirea alternanta a luminilor de intalnire cu cele de drum daca nu se afla in una din urmatoarele situatii:
1) din sens opus se apropie un vehicul si distanta pana la acesta este mai mica sau egala cu 200 m;
2) in fata, pe acelasi sens de mers, circula un vehicul la o distanta egala sau mai mica de 100 m.
indicator rutier avertizare30
indicator rutier avertizare31
indicator rutier avertizare32
Intersectie cu un drum fara prioritate
Indicatoare rutiere care se amplaseaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator. Se circula cu atentie sporita. Pentru efectuarea virajelor conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 50 km/h. Conducatorii de vehicule au obligatia de a semnaliza prin folosirea alternanta a luminilor de intalnire cu cele de drum ca in cazul anterior.
indicator rutier avertizare33
indicator rutier avertizare34
Intersectie cu drumuri fara prioritate, decalate
Indicatoare rutiere care se instaleaza in afara localitatilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersectia cu drumuri fara prioritate decalate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator. Se circula cu atentie sporita. Pentru efectuarea virajelor conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteza care sa nu depaseasca 50 km/h. Conducatorii de vehicule au obligatia de a semnaliza prin folosirea alternanta a luminilor de intalnire cu cele de drum ca in cele doua cazuri anterioare.
indicator rutier avertizare35
Presemnalizarea intersectiei cu sens giratoriu
Indicatorul se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor cu sens giratoriu. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si in intersectia care urmeaza, sa acorde prioritate vehiculelor care au patruns in intersectie din partea stanga. 
indicator rutier avertizare36
Trecere la nivel cu linii de tramvai
Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea trecerii la nivel cu linii de tramvai. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto trebuie sa reduca viteza sau sa opreasca, la nevoie, pentru a acorda prioritate tramvaiului care traverseaza intersectia nedirijata sau care circula in acelasi sens si vireaza la dreapta. In situatia de egalitate de prioritate, tramvaiul care circula din sens opus si efectueaza viraj la stanga, nu are prioritate de trecere.
indicator rutier avertizare37
Masini si utilaje agricole
Atentioneaza  pe conducatorul de vehicul care il intalneste, ca drumul poate fi traversat de masini si utilaje agricole. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto trebuie, preventiv, sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.
indicator rutier avertizare38
Presemnalizarea unei amenajari rutiere care ofera si posibilitatea intoarcerii vehiculelor
Indicatorul se amplaseaza pe drumurile publice ce ofera posibilitatea conducatorilor auto de a executa manevra de intoarcere. La intalnirea acestui indicator, pentru intoarcere, conducatorul auto este obligat sa respecte obligatiile referitoare la aceasta manevra.
indicator rutier avertizare39
indicator rutier avertizare40
Baliza directionala
Arata pe ce parte poate fi ocolit un obstacol de pe drumul public : prin stanga (prima) si prin dreapta (a doua).
indicator rutier avertizare41
Baliza bidirectionala
Avertizeaza conducatorul de vehicul ca va intalni obstacole pe drumul public pe care le va putea ocoli atat prin partea dreapta, cat si prin partea stanga.
Panouri suplimentare la nodurile rutiere de pe autostrada
Panourile din imagine se amplaseaza la 300 m (primul panou), 200 m (al doilea panou) si la 100 m (al treilea panou) inainte de locul din care se poate iesi de pe o autostrada.
indicator rutier avertizare43
Trecere la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere
Indicatorul se amplaseaza la 50 m in oras si 150 m in afara localitatilor inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere. In oras, amplasarea indicatorului se va face pe acelasi stalp cu panoul suplimentar cu o dunga rosie oblica, iar in afara orasului pe panoul suplimentar cu trei dungi rosii oblice. La trecerea la nivel cu calea ferata conducatorul de vehicul este obligat sa reduca viteza si sa se asigure. Acesta poate traversa calea ferata curenta prevazuta cu bariere daca acestea sunt ridicate, dupa ce se asigura. La calea ferata prevazuta cu semibariere, semnalele luminoase de culoare rosie si cele sonore nu permit trecerea. Lumina alba intermitenta cu cadenta lenta permite trecerea. Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca in ordinea sosirii atunci cand barierele sau semibarierele sunt coborate, in curs de coborare sau ridicare si semnalul cu lumini rosii si/sau semnalul sonor sunt in functiune.
Sunt interzise toate manevrele pe trecerea la nivel cu calea ferata si cu 50 m inainte de aceasta. Dupa trecerea la nivel cu calea ferata pe o distanta de 50 m sunt interzise toate manevrele cu exceptia depasirii.
indicator rutier avertizare44
Trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere
Indicatorul din imaginea alaturata se amplaseaza la 50 m in oras si 150 m in afara localitatilor inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata fara bariere si avertizeaza conducatorii de vehicule ca trebuie sa opreasca in dreptul indicatorului "Oprire" sau in lipsa acestuia in dreptul indicatorului "Trecere la nivel cu o cale ferata simpla sau dubla, fara bariere", fara a-l depasi.
Conducatorul de vehicul este obligat sa se asigure ca din partea stanga sau din partea dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
Cand circulatia la trecerea la nivel cu calea ferata curenta este dirijata de agenti de cale ferata, conducatorul de vehicul trebuie sa respecte semnalele acestora.
Sunt interzise toate manevrele pe trecerea la nivel cu calea ferata si cu 50 m inainte de aceasta. Dupa trecerea la nivel cu calea ferata pe o distanta de 50 m sunt interzise toate manevrele cu exceptia depasirii.
indicator rutier avertizare45
Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu o cale ferata
Sunt amplasate inaintea trecerii la nivel cu calea ferata. Primul panou (cel cu trei dungi) se monteaza la 150 m de calea ferata, al doilea (cel cu doua dungi) - la 100 m, iar ultimul (cel cu o singura dunga) - la 50 m de calea ferata. La intalnirea indicatorului cu o singura dunga, conducatorul auto nu mai are voie sa execute nicio manevra (depasirea, oprirea, stationarea, mersul inapoi, intoarcerea). In orase, din cauza conditiilor de trafic, in general se instaleaza doar al treilea panou.
indicator rutier avertizare46
indicator rutier avertizare47
1. Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere
2. Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere
Indicatoarele din imagine se amplaseaza la 6-10 m inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere (indicatorul 1) sau dubla fara bariere (indicatorul 2), si obliga conducatorii de vehicule sa opreasca in ordinea sosirii, in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi indicatoarele, pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren. Sunt interzise toate manevrele pe trecerea la nivel cu calea ferata si cu 50 m inainte de aceasta. Dupa trecerea la nivel cu calea ferata pe o distanta de 50 m sunt interzise toate manevrele cu exceptia depasirii.
indicator rutier avertizare48
indicator rutier avertizare49
1. Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere
2. Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere
Indicatoarele din aceasta imagine se amplaseaza cu 6-10 m inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere (indicatorul 1) sau dubla fara bariere (indicatorul 2), trecerea fiind prevazuta si cu instalatie de semnalizare luminoasa automata. Conducatorii de vehicule au obligatia sa opreasca in ordinea sosirii, in locul cu vizibilitate maxima, dar fara a depasi acest indicator, daca luminile rosii sunt in functiune. Daca lumina alba cu cadenta lenta este in functiune, conducatorii de vehicule pot traversa calea ferata  cu viteza redusa si dupa ce se asigura; in acest caz asigurarea se face din mers. Sunt interzise toate manevrele pe trecerea la nivel cu calea ferata si cu 50 m inainte de aceasta. Dupa trecerea la nivel cu calea ferata pe o distanta de 50 m sunt interzise toate manevrele cu exceptia depasirii.
indicator rutier avertizare50
Semafoare
Indicatorul se instaleaza la 30-200 m de locul in care se afla semaforul, daca se considera ca prezenta semaforului ar putea surprinde conducatorii auto.
indicator rutier avertizare51
Aeroport
Acest indicator se amplaseaza pe drumurile publice ce trec pe sub culoarele aeriene din apropierea aeroporturilor, pentru a atentiona conducatorul auto de zgomotul puternic sau de zborurile la joasa inaltime a avioanelor.
indicator rutier avertizare52
Vant lateral
Acest indicator este amplaseaza in locurile unde exista frecvent curenti puternici de aer care pot afecta circulatia rutiera. Conducatorii auto trebuie sa fie atenti la trecerea pe langa un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbtie.
indicator rutier avertizare53
Circulatie in ambele sensuri
Indicatorul din imagine este intalnit la terminarea unui sector de drum cu sens unic. Are rolul de a atentiona conducatorul auto ca pe sectorul de drum urmator se va circula in ambele sensuri.
indicator rutier avertizare54
Lucrari
Indicatorul din imagine se instaleaza la 20-200 m de sectorul de drum pe care se executa lucrari. Fondul de culoare galbena semnifica caracterul temporar al lucrarii. La intalnirea acestui indicator, conducatorul auto trebuie sa circule cu atentie sporita. De regula acestea sunt insotite de indicatoare de ocolire, de reducerea vitezei etc.
< Inapoi
Inainte >
Indicatoare de avertizare29